SESSIÓ 1: NEULAND (9 DE FEBRER)
El 1923, Rudolf Koch, un delsmpares de la cal·ligrafia moderna,mva dissenyar entre d’altres el tipusmde lletra Neuland. Aquesta escriptura és ideal per endinsar-se a l’univers de les majúscules i l’ús de la ploma plana. Pel seu pes, la Neuland és excel·lent per treballar en bloc creant una textura densa i compacta i amb un desenvolupament molt intuïtiu.
En aquesta sessió utilitzarem la canya com a eina principal. Construirem peces atractives, jugant amb variacions en la mida, la
composició o les formes internes i externes de les lletres.
Explorarem les possibilitats de la canya, una eina rígida que ens permet combinar diferents angles de manera relativament senzilla i sense necessitat de coneixements previs.
SESSIÓ 2: CAROLINA (16 DE FEBRER)
La Carolina és la primera lletra minúscula de la història (segle IX) que feia molts anys que s’estava gestant. Representa la culminació d’aquest procés evolutiu des de la majúscula monumental romana fins a Alcuí de York, el pare de la minúscula.
Situarem la Carolina en el seu context històric per entendre els seus orígens fins arribar al segle XX. En treballaran les característiques formals, la pauta, el traç, la ploma, l’angle, el ductus i escriurem lletres, paraules i pauta.
SESSIÓ 3: GÒTICA (23 DE FEBRER)
En aquest taller ens centraremen la lletra gòtica, un dels estilscal·ligràfics més singulars i més accessibles, ja que els seus
traços són bàsics i senzills. Farem una revisió del context històric on es situa aquesta lletra. Treballarem amb el model d’una gòtica moderna del segle XX: la gòtica del cal·lígraf alemany Rudolf Koch (1876 – 1934 ). Escriurem amb plomes de canya i fabricarem les nostres eines amb llaunes (colapen), pinces o qualsevol altre material que se us acudeixi i que ens serveixi per experimentar i gaudir connectant les mans amb la ment.
SESSIÓ 4: ITÀLICA AMB PINZELL ( 2 DE MARÇ)
En aquest taller ens centrarem en la cal·ligrafia amb pinzell rodó, en base a les formes de la itàlica cursiva. Amb origen a la
Itàlia renaixentista del segle XV, la cal·ligrafia itàlica es caracteritza per tenir una estructura angular, i ser una escriptura de traços continus, relativament àgil i senzilla. A més presenta una lleugera inclinació degudama aquesta agilitat que la distingeix d’altres estils cal·ligràfics més complexes. Treballararem amb pinzell de punta rodona i flexible. Concretament amb els Pentel Color Brush, retoladors- pinzell de punta sintètica i recarregables.
Tallers d’iniciació a la cal·ligrafia per a persones interessades en aquesta disciplina que vulguin iniciar-se o ampliar els recursos que ja tenen amb l’objectiu d’adquirir coneixements teòric-tècnics que els proporcionin autonomia per al desenvolupament de la pràctica cal·ligràfica.
Horari: De 9 a 14 h
Preu: 20 € / sessió - 60 € / 4 sessions
Mínim: 8 persones
Màxim: 10 persones
ÀREA DE CULTURA
Olivareta, 38 · T. 972 83 00 05 cultura@llagostera.cat